Geen besnijdenis
voor mijn zuster!

Nationale campagne tegen de besnijdenis

GAMS België lanceert met een twintigtal partners een nationale campagne in juni 2008 tegen het risico dat een besnijdenis wordt uitgevoerd tijdens een vacantiebezoek aan het land van oorsprong.

Op deze website vind je meer informatie over de besnijdenis, de landen die deze praktijk uitvoeren, de gevolgen, waarom dit nog steeds wordt verdergezet, wat de wet erover zegt in België en in Afrika, en wat men eraan kan doen.

 

 

Ontdek het verhaal van Diariatou die met vakantie gaat naar Senegal >>

 

Ontdek de clip ‘non à l’excision’ van Tiken Jah Fakoly >>

Je kan het tekenverhaal gratis ontvangen bij GAMS in het frans, nederlands, duits of engels. (klik op het eerste blad van het tekenverhaal en meerdere bladzijden verschijnen)

 

Wil je hierover meer weten ...

Wat zijn seksuele verminkingen van vrouwen?

Onder seksuele verminkingen van vrouwen verstaat men alle ingrepen die leiden tot een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe geslachtsorganen van de vrouw of elke andere verminking van deze organen beoefend omwille van culturele of andere redenen en niet voor therapeutische doeleinden (Wereldgezondheidsorganisatie, 1997).

Men spreekt over besnijdenis wanneer de clitoris afgesneden wordt (en een deel van of de volledige kleine schaamlippen). In 80% van de gevallen gaat het hier om seksuele verminkingen. Men spreekt over infibulatie wanneer men, na het afsnijden van de clitoris en de kleine schaamlippen, de grote schaamlippen samennaait waarbij er slechts een kleine opening gelaten wordt voor het doorlaten van de urine en het menstruatiebloed.

Welke landen zijn betrokken?

In bepaalde Afrikaanse landen zoals Somalië of Djibouti is de meerderheid van de meisjes betrokken. In andere landen zoals Senegal of de Ivoorkust wordt deze praktijk enkel beoefend door bepaalde etnische groepen. De ergste vorm, de infibulatie, wordt vooral beoefend in Oost-Afrika (Somalië, Djibouti, Soedan, Egypte, Ethiopië, Eritrea), maar men kan deze ook in mindere mate terugvinden in bepaalde West-Afrikaanse landen (Mali, Nigeria).

Wie beoefent deze seksuele verminkingen?

In de betrokken Afrikaanse landen worden de verminkingen doorgaans uitgevoerd door oude vrouwen, klassieke verloskundigen of barbiers (in Egypte), soms door dokters of vroedvrouwen met een opleiding in de gezondheidssector hoewel dit door de Wereldgezondheidsorganisatie verboden is. In de Westerse landen die gemeenschappen uit deze landen ontvangen, zijn kleine meisjes nog steeds het slachtoffer van seksuele verminkingen. De families doen een beroep op een buitenlandse besnijdster of sturen hun dochter met vakantie naar hun vaderland om daar de besnijdenis te ondergaan. De verminkingen worden doorgaans toegepast op meisjes tussen 4 en 14 jaar, maar kunnen - afhankelijk van de cultuur - ook uitgevoerd worden bij enkele maanden oude baby's of net voor het huwelijk. We constateerden de laatste jaren een verlaging van de leeftijdsgrens voor de besnijdenis.