Wat kan men doen? 

Als je reeds de besnijdenis onderging

De seksuele verminkingen kunnen verwikkelingen veroorzaken, pijn tijdens de menstruatie of tijdens het beoefenen van bepaalde sporten, …

Als je zelf betrokken bent en deze problemen je soms van de school weghouden, moet je met iemand erover spreken: de schoolverpleegster, je huisarts, de raadgeefster van het centrum voor familieplanning, ... zij kunnen je helpen en raad geven.

Er bestaan behandelingen om de pijn te verzachten. Als een vriendin je in vertrouwen neemt, steun haar bij haar inspanningen.

Als je vreest voor jezelf of iemand uit je kring

Het gebeurt soms dat kleine meisjes in Europa besneden worden op verzoek van hun ouders. Meisjes die in Europa wonen, worden soms ook besneden wanneer ze naar hun vaderland terugkeren tijdens de grote vakantie.

Zij worden verrast, zonder dat iemand hen inlicht waarover het gaat. Ben je bang voor jezelf, je zus, je nicht, je vriendin, … aarzel niet om hulp en steun te vragen bij mensen die het probleem kennen en die jou of het jonge meisje dat in gevaar is, kunnen helpen. Blijf niet alleen met vragen en twijfels. Spreek erover.

Je krijgt gehoor en hulp bij volgende diensten

Zie het rubriek "Contactadressen" >>